Tanganyıka gölü canlıları ve Akvaryumun kurulumu(Osman Emirler)
Tanganyıka gölü muazzam sayıda balık türüne ev sahipliği yapmaktadır ki bu türlerden 300 tanesi sadece buraya özgüdür..O yöreye ait insanların büyük geçim kaynağı bu gölden sağlanır..Bu gölde bitki yok dicek kadar azdır büyük kısmı kayalıklara sahiptir.Derinliklere inildikçe balıklar muazzam mavi renkler almaktadır kumluk bölgelerde ise açık tonlarda gümüş renklere sahip balıklar bulunmaktadır..
TANGANYIKA GÖLÜNDE BULUNAN BALIKLAR:
1.)Cyprichromini
2.)Ectodini
3.)eretmedin
4.)Bathyibatin
5.)Perissodini
6.)Tlapini
7.)Limnochromini
8.)Hamplocromin
9.)Trematocarini
10.)Tyachamini
11.)Tropheini
TANGANYIKA TANKININ KURULUŞU:
Tankın uzunluğu ve hacmi tamamen seçtiğimiz türe bağlıdır..Örneğin Frontosa büyük tanka ihtiyaç duyar ve bol kayayı sever bunun için Frontosa tankının hacmi en az 450lt. cıvarı olması gerekmektedir..
Brevis veya brichardi türlerinde ise fazla büyük hacimli tanklara ihtiyaç yoktur bu türler için 100-150lt. bi akvaryum yeterlidir..
Tanganyıka tankının dekorasyonu insanın göz zevkine göre değil tamamen balığın ihtiyacına göre kurulmalıdır..Bu sayede balığın üremesi daha hızlı bir şekilde kolaylaşır..
Frontosa ve Tropheus türleri bol kaya ve yüzme alanlarını severler bu türler için akvaryumun arka ve yan tarafına irili ufaklı kaya öbekleri yapılmalıdır mağaralar şeklinde yanlız bunlar birbirinden ayrı şekilde olmalıdır balıklar kayaları sahiplendiklerinde sorun teşkil etmemesi için..Yoksa bölge kavgaları bazen bir tarafın ölümüylede gerçekleşmesiyle son bulmaktadır..Eğer tanka bitkide eklemek düşünülüyorsa tankın bir bölgesine ekilmelidir..Bitkiler tanganyıka gölünde hiç yok denilecek kadar azdır olan bitkilerde küçük öbekler halindedir..Mümkün olduğunca seçilen bitkilerin yaprakları balıkların yiyemeyeceği kadar sert olmalıdır..Bunlara örnek olarak anubias türleri tarcih edilebilir..Dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta balıkların bitkilerin köklerini kazarak çıkaramıyacağı bir şekilde kayayla sabitlememiz gerekir..
Bu türlerde suyun ve akvaryumun temizliği çok önemlidir..Özellikle Tropheuslarda suyun ph. derecesi çok önemlidir aksi taktirde balık bloat ve içparazit hastalığına çok çabuk yakalanabilmektedir.
Tankın ısısı 24-26 derece arası olması gerekir.Eğer üretimi hızlandırmak veya azaltmak istenirse ısı 2 derece yükseltilip azaltılabilir..Aydınlatma olarak ise fazla ışığı sevmiyen türlerdir gölde derinlerde yaşadıkları için..
Frontosalar etçil,Tropheuslar ise otçuldur bu yüzden yanında bakılacak diğer türlerde buna uygun bir şekilde seçilmelidir.Frontosanın yanına en uygun olarak leleupi ve calvus türleridir..Tropheuslar ise kendi aralarında çaprazlama olmayacak şekilde 2-3 tür bir araya getirelerek bakılabilir..
Tanganyıka gölünün bazı balıkları ise ince kum ve geniş yüzme alanlarını severler.Geniş yüzme alanlarına örnek leptosomalar,kumu seven balıklar ise kum kelebeği türleridir.Ve bu türler birbirleriyle uyum içinde aynı tankta yaşayabilirler..
Bu tanka ince kum koyulmalıdır ve bi kaç kaya ile geniş yüzme alanları bırakılmalıdır.İstendiği taktirde bir kaç bitki türüde eklenebilir.Bu türler için akvaryumun uzunluğu en az 120cm olmalıdır..
Bu gölün balıkları birbirlerinden farklı üreme şekline sahiptirler..Bunu 5 gruba ayırabiliriz..
A-)Yalnız dişi balık tarafından ağızda kuluçka yapanlar.(Frontosa ve tropheus gb.)
B-)Düz yumurta dökerek dişi ve erkeğin beraberce yavru bakımı.(leleupi ve tetracanthus gb)
C-)Koloni teşkil ederek aile fertleri tarafından beraberce yavru bakımı olan cinsler.(Daffodil ve brichardi gb)
D-)Yavrularını boş salyangoz içinde koruyarak büyüten türler.(brevis ve calvus gb)
E-)Dişi balığın 12 gün ağızda kuluçka yaptıktan sonra erkek balığın yavruları devralarak beraberce bakan türler.(Eretmodus Cyanostictus (Tanganyika Palyaçosu))
Yazan:Osman EMİRLER
Balıklar için vazgeçilmez su piresi(Serdar Namal)
FONT face=Times New Roman size=3 P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt =Msonormal Balık üretmeye başladığımda yavruların büyütülmesi için canlı yem arayışına girişmiştim herkesin dilinde artemia vardı.Düşünüyordum bu balık doğal ortamında ...
Pterophyllum scalare (Melek)(Taha Akdoğan)
Akvaryumlarımızda beslenen en beğendiğimiz balıkların başında gelen balıklardandır. BRBir disk biçimindeki zarif gövdeyi süsleyen görkemli yüzgeçler ve siyah-beyazın üstün bir uyumla birleşimi ona asil ve çarpıcı bir güzellik verir.Son derece göze ...
Tanganyıka gölü canlıları ve Akvaryumun kurulumu(Osman Emirler)
TANGANYIKA GÖLÜ CANLILARI BRTanganyıka gölü muazzam sayıda balık türüne ev sahipliği yapmaktadır ki bu türlerden 300 tanesi sadece buraya özgüdür..O yöreye ait insanların büyük geçim kaynağı bu gölden sağlanır..Bu gölde bitki yok dicek kadar azdır ...
nolomprologus bricardi(Eray Başaran)
P style=MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-pagination: none; mso-layout-grid-align: none =MsonormalFONT size=3BSPAN style=COLOR: red; FONT-FAMILY: 'Times New Roman TUR'Ne/SPAN/BSPAN style=COLOR: red; FONT-FAMILY: 'Times ...
xiphophorusmaculatus platy
PFONT size=2Anavatanı orta americanın atlantik yönündeki tatlı suları olan bu hoş hatlı ,tatlı kırmızı tonları ile hemen hemen her hobicinin koleksiyonuna katmak istediği ve barışçıl yanlarıyla da vazgeçilmezleri arasındadır.Platy ile yeşil...